Loading...

Sunday, March 22, 2020

Teríma Menantu Seadanya Sebab Día Pílíhan Anak Anda, Jangan Bebankan Mental, Emosí Dan Perasaan Menantu Hanya Kerana Día Bukan Pílíhan Anda

Loading...
Loading...
Teríma Menantu Seadanya Sebab Día Pílíhan Anak Anda, Jangan Bebankan Mental, Emosí Dan Perasaan Menantu Hanya Kerana Día Bukan Pílíhan Anda



Ramaí menantu terutamanya menantu perempuan yang mungkín tak sebulu atau susah nak serasí dengan íbu mertua atas alasan kerana suamí jenís anak mak atau dísebabkan mertua terlalu cerewet. Payah dan tak seronok kalau menantu perempuan jenís tak ‘sekepala’ mertua. Akan ada sahaja perkara yang tídak kena dí mata íbu mertua. Sudah tentulah rumah tangga akan sentíasa ‘panas’ dan bergolak.

Buat íbu mertua pula, usahlah terlalu íkut hatí. Restuílah pílíhan anakmu. Doakan kebahagíaan rumah tangga anak menantu.


Íkutí perkongsían yang dípetík darí catatan Fírdaus Shakírín dí laman Facebooknya.

“Mak, ísterí saya tu, mungkín bukan sepertí yg mak ímpíkan, yg mak bayangkan, yg mak harapkan, tapí día pílíhan saya”

“Saya teríma baík buruk día, kekurangan, kelemahan día seadanya dírínya, dan saya harap, mak pun sama, dapat teríma…”


Entah kenapa…masíh ada segelíntír mertua yg xdpt meneríma síapa menantunya seadanya dírí menantunya ítu walhal menantunya ítu adalah seseorang yg merupakan pílíhan anaknya sendírí…buah hatí anaknya…cínta anaknya…

JANGAN BANYAK TANYA

“Kenapa bíní kau bangun lambat?” semalam anak buat perangaí mak, día xbleh tdo…”kenapa bíní kau balík keje lewat?” día ada meetíng mak, pastu jem, sbb tu día lewat sampaí…”kenapa bíní kau dduk dlm bílík” día menyusu anak mak, xkan nk menyusu kat ruang tamu, abg nmpk nnt…

Kenapa…kenapa…kenapa…

Byk perkara yg mertua boleh persoalkan semata2 utk mencarí kesalahan sí menantu…kadang2 ada yg sengaja menyalahkan menantu atas sebab2 yg tídak logík dek akal…kesalahan yg sengaja díada2kan, díbuat2 utk menampakkan buruk sí menantu, utk membuatkan anaknya menínggalkan menantunya ítu…atas alasan, día xsuka menantu ítu, día tak sebulu dgn menantu ítu, día tak expect yg día akan dpt menantu mcm tu…

Expectatíon día lebíh tínggí…

Tolong teríma menantu anda seadanya dírínya…ítu pílíhan anak anda dan bukannya anda…anak anda yg bakal berkongsí hídup dgnnya, dan bukannya anda…tolong jgn membebankan mental, emosí dan perasaan menantu hanya dísebabkan DÍA BUKAN PÍLÍHAN ANDA.

KASHOORGA: Doakan sahaja kasíh sayang anak menantu terus kembang mekar híngga ke syurga.

Sumber: khadíjahbíndawood.com
Loading...
Teríma Menantu Seadanya Sebab Día Pílíhan Anak Anda, Jangan Bebankan Mental, Emosí Dan Perasaan Menantu Hanya Kerana Día Bukan Pílíhan Anda
4/ 5
Oleh